Odlični v znanosti 2017 - Medicina

moderator: Matic Jerman, RTV SLO
author: Tatjana Avšič - Županc, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani
author: Nina Vardjan, Inštitut za patološko fiziologijo, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani
author: Aleš Grošelj, Zdravstveni dom Radovljica
author: Mladen Franko, Laboratorij za raziskave v okolju, Univerza v Novi Gorici
author: Veronika Kralj Iglič, Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani
published: Nov. 17, 2017,   recorded: November 2017,   views: 925
Categories

Slides

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

akad. prof. dr. Tatjana Avšič - Županc: Povezava med virusom Zika in mikrocefalijo
Okužba z virusom Zika (ZIKV) je bila vse do pojava epidemije v Braziliji leta 2015 omejena na sporadične primere v Afriki in Aziji. Čeravno poteka večina okužb brez simptomov ali kot blaga vročinska bolezen, so bili v Braziliji zaskrbljujoči podatki o porastu števila prirojene nepravilnosti, kot je mikrocefalija pri novorojenčkih, ki se rodijo materam okuženim z virusom Zika. Neposredno vzročno povezavo med okužbo z ZIKV v nosečnosti in prirojenimi okvarami živčevja so prvi na svetu opisali raziskovalci in raziskovalke Medicinske fakultete v Ljubljani.

doc. dr. Nina Vardjan: Celice glije pri možganskem edemu in Alzheimerjevi bolezni
V možganih niso le nevroni. V neokorteksu, ki predstavlja večino mase možganov, številčno prevladujejo ne-nevroni. Mednje sodijo celice glije in tip teh celic so astrociti. Skoraj stoletje je veljalo, da so astrociti v možganih zgolj »vezivo«. Mednarodno prepoznaven dosežek, objavljen v istem volumnu prestižne revije GLIA, je da, imajo te celice vlogo pri dveh pogostih nevroloških stanjih: pri možganskem edemu in pri Alzheimerjevi bolezni. Odkritja na tem področju odpirajo možnosti za razvoj novih strategij zdravljenja nevroloških bolezni.

Aleš Grošelj, dr. med: Zdravljenje raka glave in vratu z elektrokemoterapijo
Gre za mednarodno, prospektivno, multicentrično raziskavo zdravljenja kožnega raka glave in vratu z elektrokemoterapijo. Raziskava je potekala v okviru mednarodnega konzorcija InspECT (International Network for Sharing Practices on Electrochemotherapy), del katerega sta Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo in Onkološki inštitut Ljubljana. Raziskava je potrdila visoko uspešnost in varnost zdravljenja kožnih tumorjev z elektrokemoterapijo in hkrati prva potrdila nekatere specifičnosti, ki jih je potrebno upoštevati pri izboru bolnikov.

prof. dr. Mladen Franko (v imenu doc. dr. Lovra Žiberna): Bilirubin je endogeni antioksidant v endoteliju žilne stene
Bilirubin je močan endogeni antioksidant s protivnetnim in proti-trombotičnim delovanjem. Prav tako je v negativni povezavi s tveganjem za srčno-žilne bolezni, kot so ishemične bolezni srca, hipertenzija, sladkorna bolezen tipa II, presnovni sindrom in debelost. Raziskovalci so ugotovili, da je bilirubin endogeno prisoten v endoteliju žilne stene in da lahko povečamo njegovo vsebnost. Ker je bilirubin močan endogeni antioksidant in deluje protivnetno, odkritje odpira nove potencialne farmakološke pristope za zdravljenje žilnih bolezni.

prof. dr. Veronika Kralj Iglič: Na dokazih zasnovana klinična uporaba nano zunajceličnih veziklov v nanomedicini
Zunajcelični vezikli so z membrano obdani celični fragmenti, ki predstavljajo pomemben medcelični komunikacijski sistem in sodelujejo v fizioloških in patofizioloških procesih v organizmu. V članku, ki bo predstavljen, je opisana obstoječa in potencialna uporaba zunajceličnih veziklov v nanomedicini. Članek združuje izkušnje in napovedi za uporabo zunajceličnih veziklov v terapiji. Pričakovano je, da bodo uporabni v diagnostiki in terapiji različnih bolezni, pa tudi v industriji.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: