Mestno pohištvo in Slovenija

author: Gojko Zupan, Central Department of Cultural Heritage, Ministry of Culture, Government of the Republic of Slovenia
recorded by: Filozofska fakulteta
published: May 14, 2007,   recorded: June 2006,   views: 3032

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Razprava predstavlja mestno pohištvo, vsem meščanom namenjeno opremo mesta. To so tisti vidni predmeti in strukture, ki so v mestni prostor postavljeni zaradi svojih funkcij in si brez njih ne moremo misliti značilnega mestnega življenja, čeprav jih skoraj ne opazimo. V razpravi je serijsko izdelano ali unikatno načrtovano mestno pohištvo razvrščeno v več skupin glede na namembnost: informacijska oprema, razsvetljava, oprema za čiščenje, ulično pohištvo in avtomati, kioski, zavetišča in govorilnice, tlaki in talna oprema, ograje in mejniki, unikatna oprema (spomeniki), oprema za vodo, oprema za rekreacijo. Preplet vsega tega najdemo na trgih treh »največjih« srednje velikih slovenskih mest, katerih opremljenost in pomembni dogodki so opisani na koncu: Kongresnem trgu, Trgu republike in Vodnikovem trgu v Ljubljani, Slomškovem trgu v Mariboru in Trgu Celjskih knezov v Celju.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: