Etične dileme v vodenju

moderator: Marko Jaklič, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani
author: Toni Balažič, ŽITO Prehrambena industrija d.d.
author: Goran Klemenčič, Ministrstvo za pravosodje Republike Slovenije
author: Peter Frankl, Časnik Finance
author: Anton Jamnik, RKC
author: Violeta Bulc, VIBACOM, d.o.o.
published: April 18, 2011,   recorded: March 2011,   views: 5102
Categories

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Etika; pojem, ki je na verbalni ravni tako splošno sprejemljiv, v praksi pa pogosto tako težka in zanikana. S to mislijo je prof. dr. Marko Jaklič odprl okroglo mizo na temo etične dileme v voditeljstvu, ki jo je 9. marca 2011 na Ekonomski fakulteti organizirala sekcija mladih managerjev Združenja Manager.

Poslovna etika, konfliktna odgovornost, etični relativizem, neetičnost zakonodaje, vprašanje sprave in predvsem, kako naprej? Vsi ti vidiki so bili izpostavljeni skozi pogovor z zanimivimi sogovorniki, ki je prispeval k osvetljevanju zahtevnosti presoje etično-neetično. Sekcija mladih managerjev je medse povabila Tonija Balažiča, predsednika uprave Žita, Gorana Klemenčiča, predsednika komisije za preprečevanje korupcije, Petra Frankla, direktorja in urednika Financ, msgr. dr. Antona Jamnika, ljubljanskega pomožnega škofa in mag.Violeto Bulc, direktorico Vibacoma.

Vse se začne pri posamezniku je bilo sporočilo večine gostov panela. »Pri izbiri kadrov so ključne tri kvalitete: integriteta, inteligenca in energija. In v kolikor oseba nima prve, bosta drugi dve organizacijo uničili,« je s citatom Warrena Buffeta predstavil svoj pogled, kako pomembno je osnovno jedro vsakega posameznika, Goran Klemenčič. O pomembnosti odpiranja pogovora in izvajanja študij slabih praks je govoril Toni Balažič, ki meni, da bi le-te pomagale pri odkrivanju vzrokov za slabe prakse in predstavljale osnovo za rešitve.

Mag.Violeta Bulc je osvetlila možnosti za prihodnost, vendar z opozorilom, da so potrebne spremembe tako strukturno kot pri posamezniku. Predstavila je pomen odprte in ustvarjalne družbe, ki temelji na vrednotah zaupanja in spoštovanja - ti omogočata ustvarjalni razcvet talentov.

Razpravljalci iz vrst članov Združenja Manager so ponudili predloge literature, ki bi jo moral z vidika etike poznati vsak manager. Izpostavili so temeljno poslanstvo managementa in dejstvo, da je po Petru Druckerju družbena odgovornost managementa, da dviguje produktivnost delavcev v družbi znanja. Prav produktivnost dela se namreč izkazuje kot pomemben izziv konkurenčnosti slovenske družbe.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: