Matjaž Lukač
search externally:   Google Scholar,   Springer,   CiteSeer,   Microsoft Academic Search,   Scirus ,   DBlife

Description

Izobrazbena pot dr. Matjaža Lukača, predsednika uprave Fotone, je bogata: diplomi univerzitetnega inženirja tehniške fizike leta 1979 je kmalu dodal naziv magistra fizike in nato leta 1986 doktoriral iz fizikalnih znanosti. Raziskovalno se je brusil na oddelku za fiziko na kalifornijskem Berkleyu, Inštitutu Jožef Stefan ter na Fakulteti za fiziko in matematiko v Ljubljani. Strokovno izobrazbo je v devetdesetih oplemenitil tudi s poslovnimi znanji in pridobil naziv MBA na IEDC Poslovni šoli Bled.

Delo v poslovnem okolju je začel kot vodja razvoja v Iskri Elektrooptiki in ga nadaljeval kot direktor poslovne enote Laserji v Fotoni. Na mestu člana uprave Slovenske razvojne družbe je bil štiri leta odgovoren za razvojno prestrukturiranje slovenskih podjetij. V milenijskem letu 2000 je postal predsednik uprave Fotone, d.d., visokotehnološkega podjetja s področja optoelektronike, ki deluje na področju medicine, obrambe in industrije. Pod vodstvom Matjaža Lukača je Fotona postala priznana kot vodilna družba na področju inovacij, razvoja in proizvodnje laserskih sistemov v svetovnem merilu.

Matjaž Lukač je nosilec vrste nagrad in priznanj v domačem in mednarodnem okolju in avtor množice izvirnih znanstvenih člankov in strokovnih prispevkov. Zaradi svojih poslovnih in znanstvenih dosežkov je bil imenovan za rednega člana Inženirske akademije Slovenije (IAS). Maja 2010 je bil izvoljen za predsednika IAS. Akademija se zavzema za spodbujanje ustvarjanja vrhunskih tehniških znanj, ki so osnova za tehnološki napredek in skladen trajnostni razvoj. Ob tem v središče postavlja koncept tehnološke avtoceste: »Slovenija je sposobna sprejemanja pomembnih odločitev. Primer tega je odločitev za izgradnjo avtocest pred več kot 30 leti. V Sloveniji potrebujemo podoben konsenz za nov vseslovenski projekt – tokrat tehnološke avtoceste.«


Lectures:

debate
flag Kako bomo preskočili v prvo ligo?
as author at  Jesensko srečanje Združenja Manager ,
together with: Bogomir Kovač (moderator), Matjaž Čadež, Sonja Gole, Darja Radić, Iztok Seljak,
3672 views
  lecture
flag NRRP: Nacionalni Raziskovalno Razvojni Program
as author at  Inovativna Slovenija,
3223 views