Zasebnost na Delovnem Mestu - ZDA ali Evropa

author: Matej Kovačič, CT3 Centre for Knowledge Transfer in Information Technologies, Jožef Stefan Institute
published: Sept. 15, 2009,   recorded: June 2009,   views: 3026

See Also:

Download slides icon Download slides: kkdf09_kovacic_zndm_01.pdf (275.7 KB)


Help icon Streaming Video Help

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Nadzor zaposlenih na delovnem mestu, predvsem nadzor njihovih elektronskih komunikacij v zadnjem času postaja vroča tema med zaposlovalci.

Razlogi za nadzor so različni, večinoma pa podjetja želijo preprečiti odtekanje poslovnih skrivnosti, neprimerno obnašanje zaposlenih - predvsem zlorabo službenega časa in računalnika za neslužbene namene - ter zagotoviti varnost informacijske infrastrukture podjetja (zmanjšati število okužb z virusi in zlonamerno kodo, preprečiti vdore, itd.). Temu se pridružuje še agresivno oglaševanje izdelkov za nadzor komunikacijske infrastrukture s strani proizvajalcev in prodajalcev tovrstne opreme, nadzorna tehnologija pa je pogosto predstavljena kot magična paličica za rešitev vseh problemov v podjetju.

Oglaševalci nadzornih naprav pogosto navajajo “ameriški pristop” k nadzorovanju zaposlenih na delovnem mestu, ki temelji na dejstvu, da zaposleni na delovnem mestu uporablja opremo, ki je last delodajalca, v delovnem času pa je plačan s strani delodajalca, zato službenih komunikacijskih sredstev in službenega časa ne sme zlorabljati v zasebne namene.

A zakonodaja v ZDA se na tem področju bistveno razlikuje od zakonodaje v Evropi. Evropsko pravo zaposlenega na delovnem mestu ne vidi zgolj kot samo delavca, pač pa predvsem kot človeško bitje oziroma posameznika s človekovimi pravicami.

Na predavanju bo predstavljena problematika pravnega varstva zasebnosti na delovnem mestu ter dva konkretna slovenska primera nezakonitega nadzora elektronskih komunikacij zaposlenih na delovnem mestu. V prvem primeru je delodajalec zaradi spora z uslužbenko upraviteljem poštnega sistema v ustanovi naročil izvedbo prestrezanja njene odhodne in dohodne elektronske pošte. V drugem primeru pa je organizacija uvedla prestrezanje internetnih komunikacij vseh zaposlenih s pomočjo tehnologije Deep Packet Inspection z namenom zaščite integritete omrežja. Predstavljeni bodo tudi pravni vidiki obeh primerov nadzora.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: