Jože Toporišič
search externally:   Google Scholar,   Springer,   CiteSeer,   Microsoft Academic Search,   Scirus ,   DBlife

Description

Rodil se je 11. oktobra 1926 na Mostecu pri Brežicah. Njegova starša sta imela kmetijo. Po končani osnovni šoli se je šolal na klasični gimnaziji v Mariboru. Med šolanjem je bil prisilno izseljen v Šlezijo in na Poljsko (med drugo svetovno vojno). Po končani gimnaziji je nadaljeval študij slovenistike in rustike. Po končanem študiju je bil eno leto vojak v Beogradu, nato pa je opravljal različna dela. Bil je profesorski pripravnik, natakar, lektor slovenščine na zagrebški filozofski fakulteti, eno leto je bil tudi štipendist na univerzi v Hamburgu. Kasneje se je preselil v Ljubljano in po doktoratu iz filoloških znanosti je postal honorarni predavatelj slovenistike na ljubljanski filozofski fakulteti, nato pa vodja fonetičnega laboratorija in na koncu redni profesor za slovenski knjižni jezik. Udeleževal se je kongresov po celi evropi, bil pa je tudi izredni profesor na univerzi v Gradcu in Celovcu. Svoja predavanja pa je imel po mnogih Evropskih in Ameriških univerzah.Novembra 1996 se je upokojil.

Postal je tudi član Slavističnega društva Slovenije, Jezikoslovnega društva Evrope, komisije Mednarodnega slavističnega komiteja za izrazje, slovnično zgradbo in knjižne jezike, bil je predsednik slavističnih društev Jugoslavije in kasneje tudi Slovenije. Tri leta je bil tudi predsednik Sveta za slovenščino v javnosti.

Nagrade:

- Univerza v Gradcu (1977) - Kidričev sklad (1979) - Mednarodno društvo za fonetične vede (1979) - Srebrni častni znak svobode (1994)


Lecture:

interview
flag Intervju z akad. prof. dr. Jože Toporišič | Interview with Jože Toporišič
as interviewee at  Sadovi znanja - Izobraževalna TV oddaja | Gains of knowledge - educational TV series,
together with: Primož Tomaž Sark (interviewer),
4089 views