Tehnologija veriženja blokov

author: Tadej Hren, SI-CERT, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (ARNES)
published: Nov. 5, 2018,   recorded: October 2018,   views: 919
Categories

Slides

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Tehnologija veriženja blokov oz. blockchain je bila prvič omenjena že leta 1991, a je svoj pravi zagon doživela šele leta 2008 z objavo bele knjige z naslovom "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System". 10 let kasneje se o kriptovalutah, ki so najbolj pogosta aplikacija tehnologije blockchain, govori že za vsakim vogalom. Pogovore o napredni tehnologiji, ki naj bi spremenila svet, pa običajno spremlja pridih neke mističnosti, ki je posledica nerazumevanja.

Namen predavanja je razjasnitev principov delovanja blockchainov s stališča tehnologije. Na pot se bomo podali z osnovami asimetrične kriptografije in zgostitvenih algoritmov, nato pa počasi spoznavali, kako deluje Bitcoin, kaj se pravzaprav nahaja v blokih, kaj vsebujejo transakcije, zakaj rudarji kupujejo drago strojno opremo in kaj ta sploh počne, kaj je to konsenz in zakaj ni vseeno, s kakšnim generatorjem naključnih števil generiramo kripto denarnico.

Seveda pa nismo pozabili tudi na varnostne probleme, ki jih prinaša ta tehnologija. Bitcoin omrežje se sicer smatra kot eno izmed najbolj varnih omrežij nasploh. Pa je to res?

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: