Vojna v Afganistanu in Pakistanu

author: Vasja Badalič
recorded by: Filozofska fakulteta
published: Sept. 15, 2014,   recorded: November 2013,   views: 2008
Categories

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Vasja Badalič, filozof in novinar, je avtor knjig Za 100 evrov na mesec: proizvodni sistem globalnega kapitalizma (Krtina, 2010), Rdeča mašinerija: utrip Chávezove revolucije (Študentska založba, 2011) in Teror »trajne svobode«. Vojna v Afganistanu in Pakistanu (Krtina, 2013).

Zadnja knjiga je nastala kot plod avtorjevih potovanj (2008–2012) po Afganistanu in Pakistanu, kjer se je srečeval z mnogimi žrtvami okupacije, zlorab in neprenehnih vojn. Na podlagi njihovih zgodb je prepričljivo prikazal, kako je vojaški poseg ZDA in njihovih evropskih zaveznikov, izveden pod geslom Enduring Freedom (Trajna svoboda), prinesel vse kaj drugega kot demokracijo in človekove pravice. O tem priča »koletaralna škoda« zahodne »vojne proti terorizmu«: desettisoči mrtvih, ranjenih in razseljenih, uničene hiše, naselja in gospodarstvo. Popolno nesmiselnost »vojne proti terorizmu« v Afganistanu in Pakistanu ponazarja tudi tamkajšnja krepitev uporniškega gibanja in porast pridelave opija za potrebe trgovine z mamili.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: