Prihodnost Združenih narodov

author: Danilo Türk
published: Jan. 15, 2009,   recorded: March 2006,   views: 2667
Categories

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

V našem globaliziranem svetu je vprašanje usode OZN, edine univerzalne mednarodne organizacije, pomembno vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi. Vprašanje je ta čas še posebno aktualno zaradi sedanjih razprav o reformah OZN in volitev novega generalnega sekretarja, ki bodo potekale v drugi polovici letošnjega leta. Kaj je bilo doseženega v dosedanjem delu OZN in kako se je svetovna organizacija prilagodila spremembam po koncu hladne vojne? Katera so ključna vprašanja sistema kolektivne varnosti danes in kako aktualna praksa in predlogi reform vplivajo na položaj OZN kot sistema kolektivne varnosti? Kako se odzivajo in kakšne možnosti za uspeh imajo Združeni narodi pri reševanju humanitarnih vprašanj in ogrožanj človeštva, ki jih povzročajo revščina, nalezljive bolezni in družbena dezintegracija? In naposled, kakšna naj bo vloga Slovenije v tem velikem svetovnem iskanju?

To je nekaj kritičnih vprašanj, ki bodo predmet predavanja. Po predavanju bo sledila razprava, v kateri se pričakuje kritično in svobodno obravnavanje današnje problematike OZN in možnosti svetovne organizacije za prihodnje.

Moderator večera: Prof. dr. Boštjan Žekš, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: