Prevajalni sistem Presis

author: Miro Romih, Amebis d.o.o.
published: Feb. 25, 2007,   recorded: February 2003,   views: 7138
Categories

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Prevajanje naravnih jezikov je eden izmed zanimivejših, pa tudi težjih problemov, ki je v času pospešene globalizacije še kako aktualen. Namen tokratne predstavitve je predstaviti prevajalni sistem Presis podjetja Amebis, ki v prvi verziji prevaja besedila iz slovenskega v angleški jezik.

Sistem omogoča hitro in učinkovito pomoč pri prevajanju, saj namesto uporabnika opravi celo vrsto rutinskih opravil, z dodatnimi nasveti pa mu pomaga pri oblikovanju koncnega prevoda.

Seveda je nemogoče pricakovati, da bi Presis vsako besedilo vedno in v celoti pravilno prevedel, saj je to zaradi spreminjajočih se jezikov, pomenskih odtenkov ter razlicnih želja uporabnikov praktično nemogoče. Zato pa je prevajanje z njegovo uporabo lahko precej hitrejše od klasičnega ročnega prevajanja, s tem pa sta povezana tudi prihranek časa in zmanjšanje stroškov.

Zaradi upostevanja slovničnih pravil slovenskega in ostalih jezikov je Presis učinkovitejši od klasičnih prevajalnih orodij. Da bi čim bolj zadostil potrebam uporabnikov, sistem vsebuje več programov z razlicnimi uporabniškimi vmesniki, ki omogočajo njegovo uporabo pri razlicnih operacijah in vrstah dela.

Poleg vsega tistega, kar lahko vidi in uporablja uporabnik sistema Presis, bo delno predstavljeno tudi ozadje rešitve, kar bo verjetno zanimalo marsikaterega poslušalca.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Reviews and comments:

Comment1 lolika, September 1, 2007 at 12:38 a.m.:

lol


Comment2 x, September 2, 2007 at 9:31 a.m.:

koko :S


Comment3 natalija, November 17, 2007 at 3:06 p.m.:

kako si

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: