Matjaž Kek
homepage:http://www.nzs.si/slovenija/strokovno-vodstvo/selektor
search externally:   Google Scholar,   Springer,   CiteSeer,   Microsoft Academic Search,   Scirus ,   DBlife

Description

Nogomet mu je bil takorekoč položen v zibelko. Rodil se je v bližini Ljudskega vrta očetu nogometašu in bil aktiven igralec vse do svojega 38 leta. Igral je zagrizeno in vztrajno, kljub kar devetim operacijam zaradi poškodb na igrišču.

Velik navdušenec, ne samo nad najbolj spremljanim športom na svetu, temveč tudi nad vokalnim jazzom, se je nekaj časa udejstvoval kot glasbeni opremljevalec na radiu in od takrat se ga drži vzdevek DJ trener.

S trenerstvom se je Matjaž Kek pričel profesionalno ukvarjati leta 2000, ko je postal glavni trener NK Maribor in z njim osvojil dvakratni naslov državnega prvaka. Za selektorja slovenske reprezentance je bil izbran leta 2000. Sestavil je mlado ekipo igralcev,za katere je takrat le malokdo lahko upal, da bodo Slovenijo popeljali iz 72. na zavidljivo 19. mesto na Mednarodni nogometni lestvici. Z zmago nad Rusijo in uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v nogometu 2010 v JAR je Matjaž Kek s svojo ekipo zaslužen, da so nogomet in strast tekmovanja med prvimi na svetu prenesli tudi na tiste, ki jim športna dinamika sicer ni najbližja.

Kot trener prisega na iskrenost, medsebojno komunikacijo in sodelovanje vseh po najboljših močeh znotraj ekipe. Svojim fantom, ki jim ima za najpomembnejše akterje slovenske nogometne pravljice, dopušča veliko svobode in od njih v zameno pričakuje odgovornost. V svoji strategiji ekipo usmerja k drznosti in pogumu, ki jim na drugi strani daje dovoljenje za solze v trenutkih razočaranj. Seveda pa je cilj Matjaža Keka enak cilju vsakega športnika: zabiti gol in zmagati.


Lectures:

lecture
flag S svobodo in odgovornostjo med 20 najboljših
as author at  Jesensko srečanje Združenja Manager ,
2747 views
  lecture
flag Tvorci slovenske nogometne pravljice
as author at  TEDxMaribor 2010,
3540 views