Event: Conferences » Open Source Software » Kiblix IT Linux festival Kiblix IT Linux festival

View orderType of content

 
 
 
 
 
 

Language

 
 
 
 
 
 
 

Year

From:
To:

 


...Search a Keyword

 
 
event header image

KIBLIX '07 - Maribor    

Kiblix IT Linux festival

Čeprav je odprta koda vse bolj prisotno dejstvo sodobnega programja, se malokdo zaveda, da se v veliki meri uporablja tudi pri razvijanju umetniški izdelkov. Po eni strani je tako zato, ker se ponavadi ob umetniški izkušnji ne sprašujemo, kaj jo poganja, saj nas zanima le rezultat, po drugi pa se nam zdi tehnološka podstat samoumevno dejstvo, ki je zgolj v domeni strokovnjakov oz. poznavalcev.

Vendar bi vsekakor morali tehnično plat medijske umetnine obravnavati enako, kot jo obravnavamo pri tradicionalnih izraznih formah, pri slikah napišemo, denimo olje na platno in tudi dimenzije, pri kipih tudi omenimo bron, marmor ipd., pri arhitekturi se navede jeklo in steklo.

Kot se zdi, so v evropski (novo)medijski umetnosti odprtokodne rešitve osrednjega pomena, deloma zato, ker Evropa nima svojega programskega velikana in je vedno bila zainteresirana iskati lasten navdih računalništva, obenem pa tudi vsled neke tradicije razsvetljenstva, ki je gojilo našo multikulturnost in večjezičnost.  Nikakor ni naključje, da je stvaritev operacijskega sistema Linux Finec Linus Torvalds aka Linus Thorwald, ki je pričel razvijati svoj odprtokodni sistem leta 1991. Ta je do danes je postal eden najmočnejših dejavnikov svetovnega programja in upoštevanja vreden tekmec.

Uradna stran dogodka > http://kiblix.org/

Reviews and comments:

Comment1 IztokFranko, February 21, 2008 at 11:14 p.m.:

Kdaj bodo objavljeni pa ostali filmi... me zelo zanima tisti o creative commons... samo ne vem imena predavatelja :)

ustvarjajte še naprej...

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: