Iztok Geister
search externally:   Google Scholar,   Springer,   CiteSeer,   Microsoft Academic Search,   Scirus ,   DBlife

Description

Iztok Geister se je rodil leta 1945 v Laškem. V dijaških letih je v Kranju skupaj z Markom Pogačnikom in Marjanom Cigličem pripravil šolsko glasilo Plamenica. Objavljene pesmi in risbe so sprožile hudo reakcijo takratnih lokalnih oblasti v Kranju. Iz sodelovanja treh prijateljev se je leta 1966 razvila konceptualistična skupina OHO (1965 - 1971). Po omenjem glasilu si je nadel nadimek Plamen, s katerim je objavljal svojo avantgardno poezijo. S to je poleg Šalamuna postal eden najvidnejših predstavnikov slovenske neoavantgarde 70. let 20. stoletja. Študiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani.

V 70. letih 20. stoletja je pisal konkretno poezijo, nato naravoslovno in predvsem ornitološko esejistiko, in spet poezijo, literarne eseje, radijske igre in prozo. V zadnjih petnajstih letih je objavil sedemnajst knjig, ki so odprle v slovenski besedni umetnosti novo jezikovno in žanrsko poglavje nekje med esejistiko, prozo in naravoslovjem, tako da njegovo delo pripada vrhu slovenske književnosti.

Je eden izmed treh ustanoviteljev (še Dare Šere in Dare Magajna) Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Leta 1969 je prejel Zlato ptico za poezijo, leta 2001 Rožančevo nagrado za esej in leta 2004 nagrado Prešernovega sklada za prozo.


Lectures:

debate
flag Pogovor s skupino OHO
as author at  Simpozij skupine OHO, Ljubljana 2010,
together with: David Nez, Milenko Matanović, Marko Pogačnik, Matjaž Hanžek,
2600 views
  debate
flag Pogovor s skupino OHO
as author at  Simpozij skupine OHO, Ljubljana 2010,
together with: David Nez, Milenko Matanović, Marko Pogačnik, Matjaž Hanžek,
3457 views