Blaž Kavčič
homepage:http://www.ds-rs.si/en/?q=people/president
search externally:   Google Scholar,   Springer,   CiteSeer,   Microsoft Academic Search,   Scirus ,   DBlife

Description

Rojen 3. oktobra 1951 v Ljubljani, kjer je končal osnovno šolo, gimnazijo in Ekonomsko fakulteto. Kasneje je končal še magistrski študij na EPF v Mariboru in dosegel naziv magister poslovnih znanosti. Je poročen, ima dve hčeri in tri vnuke. Z družino živi v družinski hiši v Formah pri Škofji Loki. Že četrti mandat je občinski svetnik v Škofji Loki. Za Državnega svetnika je bil izvoljen 21. novembra 2007 na volilnem zboru elektorjev kranjskega dela Gorenjske v Kranju, za predsednika Državnega sveta pa 12. decembra 2007 na konstitutivni seji Državnega sveta.

Od jeseni 2005 Po preteku poslanskega mandata se je zaposlil v podjetju Lokainženiring kot direktor razvoja. Delal je predvsem na pridobivanju kompleksnejših poslov investicijskega inženiringa v Sloveniji in tujini. Pogodbeno je sodeloval tudi s podjetjem Mercuri International kot mednarodni konzultant na področju profesionalnega razvoja vodstvenega kadra in razvoja prodajne funkcije podjetij.

Jesen 2000 - jesen 2005 Oktobra leta 2000 je bil v Škofji Loki izvoljen za poslanca v Državnem zboru. Skladno z določili zakona je dotedanje poslovne aktivnosti predal zastopnikom, oziroma prekinil. V Državnem zboru je bil najbolj zaposlen na gospodarskem področju. Bil je podpredsednik parlamentarnega odbora za gospodarstvo, poleg tega pa koordinator za področje gospodarstva in financ v poslanski skupini LDS, član parlamentarnih odborov za finančno politiko in monetarni sistem, kmetijstvo ter slovenskega dela pridružitvenega parlamentarnega odbora. Stik z lokalnim, škofjeloškim okoljem je ohranjal preko svoje poslanske pisarne v Škofji Loki in kot svetnik v škofjeloškem občinskem svetu.

Januar 1998 - oktober 2000 V tem obdobju je deloval predvsem kot samostojni poslovni svetovalec in podjetnik prek svojega podjetja, ki se je ukvarjalo predvsem z razvojem in financiranjem projektov. Nadaljeval pa je tudi s sodelovanjem z mednarodnim konzultantskim podjetjem Mercuri International, predvsem na projektih razvoja poslovne učinkovitosti (Telekom Slovenije, Luka Koper, NLB, Iskratel,.).

Jeseni 1994 - januarja 1998 Kot samostojni podjetnik je bil stalni sodelavec slovenske podružnice mednarodnega konzultantskega podjetja Mercuri International. Prijeten izziv mu je predstavljalo doseganje mednarodnih standardov na področju kakovosti in količine dokončanih svetovalnih projektov kot tudi pri doseganju prodajnih ciljev. V tem obdobju je za Mercuri International razvil nekaj ključnih kupcev, partnerjev.

April 1989 - jesen 1994 Generalni direktor Združenega podjetja Iskra Telekom, kasneje preoblikovanega v Iskra Telekom Holding d.d. Glavni cilj vodstvene ekipe je bil prestrukturiranje in razvoj skupine podjetij, formiranih na osnovi nekdanje Iskre Telematika. Med letoma 1989 in 1993 je bil tudi predsednik Upravnega odbora podjetja Iskratel (joint-venture med Iskro Telekom Holding in Siemensom) in predsednik ali član vrste upravnih odborov podjetij skupine Iskra Telekom v Sloveniji, Nemčiji in Turčiji.

Jeseni 1984 - aprila 1989 Komercialni direktor in član sanacijske ekipe v podjetju Iskra Telematika. Ta organizacija je bila največji telekomunikacijski del Iskre, ki pa je v začetku 80-ih let zašel v globoko programsko in finančno krizo. V tem obdobju so uspeli podpisati do tedaj največje pogodbe za dobavo telekomunikacijske opreme v tedanjo Sovjetsko zvezo, Jugoslavijo in Turčijo. Sodeloval je tudi v ožji pogajalski ekipi za oblikovanje mešanega podjetja s Siemensom.

Jesen 1977 - jesen 1984 Zaposlen v zunanjetrgovinski organizaciji Iskre Commerce. Preden se je na željo vodstva Iskre pridružil sanacijski ekipi v Iskri Telematika Kranj, je opravljal dela direktorja tržnega področja Azija, Daljni vzhod. Uspel si je oblikovati odlično ekipo, ki je dosegla pomembne poslovne uspehe (telekomunikacije in železniška signalizacija v Turčiji, tehnološki posli za avtoelektrične izdelke v Iranu, izvoz elektronskih elementov v Pakistan in Hong Kong.


Lectures:

debate
flag Zaveza za uspešno prihodnost dogovor gospodarstva, politike, družbe
as author at  Managerski kongres, Portorož 2011,
together with: Sonja Šmuc (moderator), France Arhar, Tomaž Berločnik, Jadran Lenarčič, Anton Panjan, Iztok Seljak, Marjan Senjur, Dejan Turk, Danica Purg,
4354 views
  lecture
flag Council for an Innovative Society
as author at  International Conference the Power of Innovative Ecosystems, Ljubljana 2011,
2987 views
opening
flag Opening of the INCO 2011
as author at  International Conference the Power of Innovative Ecosystems, Ljubljana 2011,
2352 views
  lecture
flag The role of National Council in modern societies, the missing link between the needs of citizens and policy makers
as author at  InCo Initiative in Slovene National Council, Ljubljana 2010,
2518 views
opening
flag Otvoritev konference
as author at  3. konferenca o inovacijskem komuniciranju (InCo), Ljubljana 2010,
together with: Sonja Šmuc, Violeta Bulc,
2894 views