Event: Academic Organisations » Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani » 54. seminar slovenskega jezika, literature in kulture: 1918 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi, Ljubljana 2018 54. seminar slovenskega jezika, literature in kulture: 1918 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi, Ljubljana 2018

View orderType of content

 
 
 
 
 
 

Language

 
 
 
 
 
 
 

Year

From:
To:

 


...Search a Keyword

 
 
event header image

SSJLK 2018 - Ljubljana   

54. seminar slovenskega jezika, literature in kulture: 1918 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi, Ljubljana 2018

Leta 2018 je Seminar slovenskega jezika, literature in kulture odpotoval po časovni premici nazaj. S pomočjo časovnega stroja smo se preselili v leto 1918.

In zakaj prav v leto 1918? To leto je pomenilo eno najpomembnejših prelomnic evropske zgodovine. Končala se je 1. svetovna vojna, kar je prineslo številne posledice: razpad avstro-ogrske monarhije, nastanek novih slovanskih in baltskih držav, tudi Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Leto 1918 je v Evropi poznano tudi kot obdobje, ki je bilo zaznamovano z eno najbolj smrtonosnih pandemij v človeški zgodovini nasploh, špansko gripo. Zahtevala je več žrtev kot sama 1. svetovna vojna. Delno je bila kriva za prezgodnji odhod k Luči enega največjih slovenskih pisateljev vseh časov, Ivana Cankarja. V letu 1918 smo se tako družili tudi z njim, poglabljali smo se v njegov literarni svet in odkrivali čar njegove besede. 1. svetovna vojna pa je močno posegla tudi v življenje patra Stanislava Škrabca, »očeta« pravorečne norme slovenskega jezika. Zaradi bližine soške fronte se je moral s Kostanjevice pri Gorici preseliti v Ljubljano, kjer je 6. oktobra 1918 umrl. Na Seminarju smo se med drugim posvetili tudi njegovim pogledom na slovenski jezik.

Popotovanje v leto 1918 je bilo torej zanimivo in pestro, prineslo pa je tudi marsikatero presenečenje. Katero? Vljudno vabljeni, da to odkrijete kar sami.


Več o dogodku na domači strani: Seminar slovenskega jezika, literature in kulture


Categories

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: