Slovenski dnevi knjige: Sarkofagija

author: Tomaž Grušovnik, Inštitut za filozofske študije (IFŠ), Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Univerza na Primorskem
published: April 26, 2016,   recorded: April 2016,   views: 1514
Categories

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

V času, ki ga boste porabili za branje tega kratkega povzetka prihajajočega dogodka, bo samo v Sloveniji v povprečju pod človeško roko zaradi sarkofagije ubitih 40 »kljunov« piščancev. Na svetovni ravni to število znaša okoli 60.000 zaklanih »kljunov«. Sarkofagija – praksa prehranjevanja z mesom – je mogoča le, če ta dejstva in okoliščine klanja izrinemo iz zavesti. O tem nam zgovorno priča zgodovina in urbanistična zasnova klavnice kot institucije, ki se dosledno izogiba našemu pogledu. Toda v klavniškem agrobiznisu ne trpijo zgolj živali, kar je dejstvo, ki ga spregledajo številna društva, ko zagovarjajo spornost sarkofagije. Mesar klavec je že od nekdaj poklic, ki se giblje na robu družbe, delavci v klavniških obratih pa se že pregovorno soočajo z različnimi poklicnimi težavami. Iz tega razloga lahko govorimo o »deljenem trpljenju« med ljudmi in živalmi v mesnopredelovalnih obratih. Njemu in predpogojem »karnistične ideologije«, ki sarkofagijo omogoča, bo veljala pozornost v sklopu tega dogodka.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: