Nočni pogovori: dr. Svetlana Slapšak

interviewer: Dijana Matković
interviewee: Svetlana Slapšak
published: Nov. 17, 2016,   recorded: November 2016,   views: 2608
Categories

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Odločitev za izbiro gostje, to je Svetlane Slapšak, je prišla po premisleku, katere so tiste Slovenke, ki s svojo držo in znanjem nudijo navdih mlajšim generacijam družbeno angažiranih intelektualk in intelektualcev. Izbira je bila na dlani: Svetlana Slapšak sodi med najbolj eruditske, široko izobražene, družbeno odgovorne, visoko etične posameznice in posameznike – ne le v Sloveniji in tudi ne le na področju nekdanje Jugoslavije, temveč v svetovnem merilu. Njeno celotno javno in zasebno delovanje je zgled osebe z neuklonljivo integriteto, ki si ves čas prizadeva za več svoboščin, več pravic, več dialoga, več odprtosti in za večjo pretočnost naprednih idej – tudi, kadar s tem tvega lastno udobje: izgubo službe, državljanstva itd.

Njeno področje delovanja je v vseh smislih izredno široko in zbuja občudovanje ob zavedanju, da vse to obvladuje ena sama oseba: je avtorica več sto študij (lingvistika, antične študije, balkanologija, študije spola), več kot 1000 esejev, dveh romanov, številnih prevodov iz stare in novejše grščine, dramskih tekstov, opere, ob tem pa je napisala še preko 50 peticij, ki zadevajo svobodo govora. Z možem je leta 1983 v Ljubljani organizirala peticijo proti smrtni kazni, leta 1991 pa akcijo Molk ubija, spregovorimo za mir. Udejstvuje se v akcijah za begunce v Sloveniji. Z gibanjem 1000 žensk za mir je predlagana za Nobelovo nagrado za mir. Predava na univerzah po vsem svetu, urednikuje ali je urednikovala številnim časopisom, že leta piše kolumno za Večer. In še in še bi lahko naštevali.

Toda namesto faktografskega navajanja dejstev jo bomo povabili v pogovor o njej sami: kakšne so bile cene, ki jih je morala za svojo brezkompromisnost plačati? Kako je doživela izgon iz lastne države? Na kak način je posvajala Slovenijo? In tudi: kje vidi probleme javnega govora danes? Kaj se dogaja s pravicami, ki smo si jih v preteklosti že izborili in kako se za njih znova boriti v 21. stoletju? Na kak način se vključevati v javne debate, katerih nivo postaja vse nižji in ob tem ohraniti dostojanstvo? Kakšen je njen ideal družbe, za katero si prizadeva? In, seveda, kakšni pomeni se razkrivajo v kuharskih receptih (Kuhinja z razgledom, 2016) ter zakaj je najboljši človekov prijatelj v resnici mačka.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: