Nočni pogovori: dr. Marko Milosavljević

interviewer: Dijana Matković
interviewee: Marko Milosavljević, Katedra za novinarstvo, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani
published: March 2, 2017,   recorded: February 2017,   views: 1399
Categories

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Težko je reči, če še velja, da so mediji četrta veja oblasti in tisti, ki naj bi trkali na vest vplivnim. Brez dvoma pa drži, da je dr. Marko Milosavljević vest medijev. Je strokovnjak, ki deluje na področju novinarstva, novih medijev, regulacije in ekonomije medijev, je profesor na FDV, ki znanje predaja novim generacijam, svetovalec Evropske komisije na področju kulture in avdio-vizualnih medijev in tako dalje, toda obenem njegovo delovanje niti približno ni statično ali zaprto v učilnice in biroje: kadar opazi, da so ga slovenski mediji, predvsem javna RTV, kje hudo polomili, se javno oglasi in opozori na napake.

Nedavno se je denimo oglasil po predvajanju oddaje Tarča, ki si je za osrednjo temo vzela (anti)abortus, opozoril na »pomanjkanje uredniške neodvisnosti, kritičnega razmisleka in skrbi za celotno slovensko javnost« in zahteval odstop odgovornih.

Je tudi ostri kritik uredniških politik Facebooka in njegovega vpliva na družbo (denimo s širjenjem lažnih novic ali ustvarjanjem 'mnenjskih mehurčkov'), sploh, ker ustanovitelji Facebooka odgovornosti pri vprašanju političnega vpliva nočejo prevzeti.

Ker je natančen opazovalec medijev, bo z njim vsekakor zanimivo govoriti tudi o novih (ali alternativnih) resničnostih, ki jih mediji generirajo ali pa jim nudijo platformo. Prav tako se ne bo mogoče izogniti vprašanju prihodnosti medijev – po njegovih zadnjih ocenah (vir: Mladina), naj bi naklade tiskanih medijev v prihodnosti upadle do te mere, da bo težko reči, če imajo osrednji mediji sploh še kaj več vpliva, kot denimo vpliven uporabnik Twitterja.

Ob nesrečnem prepletu politike in medijev bomo uteho gotovo našli v njegovi prvi ljubezni: v glasbi. Sam je pred leti v novinarstvo vstopal ravno skozi opazno navudševanje, a tudi analitičen premislek o bendih, o pevkah in pevcih, o koncertih, ob tem pa je opravil tudi nemalo intervjujev s svetovnimi glasbenimi zvezdami.

Kdo ve, morda nam Marko za popotnico pripravi tudi kak seznam svežih glasbenikov, ki jih ne gre spregledati? Morda pa ob vsem povedanem še ugotovimo, zakaj ta izjemno razgledan in dobro artikuliran človek deluje, kot bi ga vzeli iz nekega drugega okolja in zgolj posadili v Ljubljano, kot bi ga denimo ukradli iz vrveža ene izmed svetovnih metropol in ga, na našo srečo, pretihotapili k nam.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: