Evolucija kitov

author: Matija Križnar, Kustodiat za geologijo, Prirodoslovni muzej Slovenije
published: Jan. 25, 2012,   recorded: January 2012,   views: 3581
Categories

Slides

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Med kiti danes najdemo največje živali, ki so kdajkoli prebivale na Zemlji. To mesto so si skozi geološko zgodovino tudi zagotovili. Na predavanju bo predstavljena evolucijska pot od štirinožcev v eocenu do današnjega sinjega kita. Fosilnih zapisov o kitih je mnogo, kar velja tudi za slovensko ozemlje, kjer so bili najdeni le v miocenskih kamninah.

See Also:

Download slides icon Download slides: pms2012_kriznar_evolucija_01.pdf (4.5 MB)


Help icon Streaming Video Help

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Reviews and comments:

Comment1 Sašo, March 12, 2012 at 11:10 p.m.:

Super predavanje. Nekako mi je uspelo preko pozornega poslusanja zabeleziti vprasanja iz publike. No, sicer ne slisim vsega.Naj mevsekakor kdo popravi, ce slisi kaj drugega ali bolj pravilnega. Nekako takole:

Vprasanje 1. "Zakaj so se pravzaprav tako pozno razvili vosasti kiti, oz. v cem je pravzaprav prednost kitov // je v zgodovini zmeraj dovolj, oz. zakaj recimo se niso druge vrste razvile razen teh morskih psov kitovcev, ki pac tudi lovijo // recimo, ce obstaja kaksen dokaz katera vrsta teh je na poti da postane //. To nas zanima, zakaj so recimo prav kiti uspeli izkoristiti to // nišo // pri tem pa nobena druga vrsta poleg teh morskih psov kitovcev?"

Vprasanje 2. "Ali bi lahko pojavu 15 meterskega morskega psa iz Megalodona vplival na razvoj kitov, da bi postali vecji?"

Vprasanje 3." Kako pride do razvojnih sprememb, na kaksen nacin se to razvija, ti evolucijski preskoki?"

Vprasanje 4. "Jaz sem vedno mislila da so kiti in delfini v sorodu z tjulenji, pa pravite da so iz kopitarjev, rastlinojedci. Kaksna pa je povezava, evolucijska blizina med tjulenji in kiti?"

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: