Indijska klasična glasba - filozofija in praksa

author: Vasja Štukelj, Gimnazija Šiška
produced by: University of Maribor
published: Nov. 29, 2013,   recorded: May 2013,   views: 1989
Categories

Related Open Educational Resources

Related content

Report a problem or upload files

If you have found a problem with this lecture or would like to send us extra material, articles, exercises, etc., please use our ticket system to describe your request and upload the data.
Enter your e-mail into the 'Cc' field, and we will keep you updated with your request's status.
Lecture popularity: You need to login to cast your vote.
  Bibliography

Description

Že v sami besedi »sangita«, ki v dobesednem prevodu pomeni glasbo, so vsebovani vsi tradicionalni dejavniki iz katerih izvira velik del tistega, po čemer danes prepoznamo indijsko kulturo: klasično petje, igranje na inštrumente in ples. Prav zaradi te povezanosti in neprestanega, neprekinjenjenega razvoja lahko rečemo, da indijska klasična glasba in ples skozi stoletja zgodovine hodita z roko v roki. Vitalnost in svežino iz katere se je in se še oplaja tradicija, ohranjata s svojo značilno odprtostjo in toleranco do drugačnega in novega. Čeprav predstavljata ene temeljnih stebrov indijske kulture, sta zazrta tudi v prihodnost. Klasična forma tako ni kletka v katero sta ujeta, temveč seme iz katerega venomer vzklije nov sad, ki nahrani gledalčevo in poslušalčevo dušo.

Tablo sestavlja par bobnov in je glavno tolkalo, ki se uporablja za spremljavo ali kot solo inštrument v indijski klasični glasbeni tradiciji. Zanjo je značilna mešanica zamolklega tona bas bobna in visokih tonov drugega bobna. Igranje s prsti leve in desne roke omogoča razvijanje zelo velikih hitrosti in tudi to je ena izmed značilnosti tabel.

Link this page

Would you like to put a link to this lecture on your homepage?
Go ahead! Copy the HTML snippet !

Write your own review or comment:

make sure you have javascript enabled or clear this field: