Ivan Šprajc
homepage:http://iaps.zrc-sazu.si/sl/sodelavci/ivan-sprajc-sl#v
search externally:   Google Scholar,   Springer,   CiteSeer,   Microsoft Academic Search,   Scirus ,   DBlife

Description

Ivan Šprajc je diplomiral iz arheologije in etnologije na Univerzi v Ljubljani (1982), magistriral iz zgodovine in etnozgodovine na Narodni šoli za antropologijo in zgodovino v Mehiki (1989) in doktoriral iz antropologije na Neodvisni narodni univerzi v Mehiki (1997). Od 1992 do 2000 je bil zaposlen kot raziskovalec na mehiškem Narodnem inštitutu za antropologijo in zgodovino.

Šprajčevo delo je že vrsto let osredotočeno na mezoameriško arheologijo in arheoastronomijo. Opravil je obsežne raziskave o pojmovanjih, povezanih s p1anetom Venera v mezoameriškem pogledu na svet ter o praktičnem in religioznem pomenu astronomskega orientiranja v predšpanski arhitekturi.

V sedmih sezonah arheološkega raziskovanja, ki ga je vodil v južnem delu mehiške zvezne države Campeche, torej v osrednjem delu polotoka Jukatan, je njegova ekipa odkrila vrsto prej neznanih arheoloških najdišč, med njimi tudi pomembna središča nekdanje regionalne politične organizacije.


Lectures:

lecture
flag Astronomija v arhitekturi in urbanizmu majevske metropole Tikal
as author at  Prirodoslovni muzej Slovenije predstavlja dva cikla predavanj z naslovom Sprehodi skozi vesolje in Živela evolucija! 2014 - Ljubljana,
2791 views
  lecture
flag Po sledeh Majev v goščavi polotoka Yucatána
as author at  Znanstveni večeri Univerze v Novi Gorici,
3536 views